zondag 22 juni 2014

Kaneelbroodjes: lekker met kop koffie of thee en goede Zweedse thriller

In vrijwel alle Zweedse thrillers worden door de personages kaneelbroodjes gegeten bij de vele koppen koffie die worden gedronken. Vergelijkbaar met de donuts in Amerikaanse thrillers. En om het cliché beeld voort te zetten: het zijn meestal de vrouwelijke slachtoffers of getuigen die de bezoekende rechercheurs de kaneelbroodjes serveren, vaak net uit de oven.
Het is wat overdreven om naar Zweden te reizen alleen om er kaneelbroodjes te eten. Een bezoek aan de dichtstbijzijnde IKEA is een redelijk alternatief. De kaneelbroodjes van het woonwarenhuis kunnen er mee door, maar het kan beter. Bovendien is het veel leuker om ze zelf te maken.
Na even zoeken in mijn zelf samengestelde receptenverzameling en kookboeken twee geschikte recepten gevonden. Een met gistdeeg en een op basis van zelfrijzend bakmeel.

Een tijdje geleden het recept met gistdeeg uitgeprobeerd. Dat was enkel een succes bij de kinderen die de combinatie van klef, zoet en vet wel konden waarderen.
Vandaag heb ik het recept met zelfrijzend bakmeel uitgeprobeerd. Het resultaat heb ik bij wijze van lunch aan het kritisch proefpanel geserveerd. De smaak was goed beaamden eenieder volmondig. De structuur werd nu wat te droog bevonden. Iets wat eenvoudigweg werd verholpen met flinke lik boter. De boter met basterdsuiker was gesmolten, uit het deeg gedropen en op het bakpapier terechtgekomen. Dit verklaarde de droge structuur.
Na mijn belofte dat ik dit probleem de volgende keer zou oplossen, leek het het proefpanel een goed idee als ik vaker deze kaneelbroodjes zou bakken. Het liefst volgend weekend...

Ingrediënten voor ca. 6 stuks
300 g zelfrijzend bakmeel
1 el kaneel
100 g boter of margarine
150 ml melk
Paar el bloem of groot vel bakpapier
3 el basterdsuiker

Bereiding
Oven voorverwarmen op 180 graden
Bakmeel en kaneel mengen,
70 g boter in kleine stukjes snijden en door meel kneden tot kruimeldeeg.
Melk erbij gieten,
Kneden tot soepel deeg
Deeg uitrollen tot grote rechthoek op met bloem bestoven weekblad of op groot stuk bakpapier

De basterdsuiker door overgebleven boter roeren
Dit mengsel uitsmeren over deeglap
Deeglap in drieën opvouwen of oprollen
De rol in 4,6 of 8 stukken snijden
Stukken op met bakpapier beklede bakplaat leggen
In 30 minuten gaar en bruin bakken

Serveertip
Lauwwarm eten bij de ochtendkoffie, de brunch, de lunch of bij de middagthee.

Lees er een goede Zweedse thriller bij van bijvoorbeeld Camilla Läckberg, Mons Kallentoft, Jens Lapidus of Stieg Larsson.

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten