zondag 6 november 2011

Perfect recept voor cake en cupcakes

De perfecte cake die lekker, luchtig en niet te droog, klef of vet bestaat echt! En is bovendien heel gemakkelijk te maken. In kookboeken en tijdschriften kom ik vaak ingewikkelde cake- en cupcake recepten tegen. Eieren splitsen, bloem zorgvuldig zeven, bloem voorzichtig door beslag spatelen, drupje van dit en lepeltje van dat. Terwijl het toch veel eenvoudiger kan. Onderstaand recept gebruik ik al jaren voor cakes, zowel in een rechthoekige cakevorm als in een tulbandvorm. Sinds kort maak ik met dit recept ook cupcakes en dat gaat ook heel goed.
De cake en de cupcakes laten zich goed versieren met glazuur, marsepein en crème. Het versieren van de cupcakes was een tijdje terug het hoogtepunt op een kinderfeestje met zeven kritische jongedames. Ze vonden de cupcakes zo mooi en lekker geworden dat ze er maar eentje opaten. De andere cupcakes waren cadeaus geworden voor ouders, broertjes en zusjes.


Ingrediënten
voor 1 cake (30 cm lang of gemiddelde tulbandvorm), 12 cupcakes
200 gram boter
200 gram suiker
1 zakje vanillesuiker
4 eieren
200 gram zelfrijzend bakmeel

1 cakevorm, 1 tulband of een muffinblik voor 12 cupcakes
Bereiding
Vet de bakvorm in of plaats papierencupcakevormpjes in muffinblik
verwarm de oven tot 170°C,
mix met mixer de zachte boter en alle suiker tot een homogene massa,
voeg een voor een de eieren toe,
na ieder ei goed mixen,
na het laatste ei het beslag op de hoogste stand mixen tot het een luchtige massa is,
met kleine beetjes tegelijk het bakmeel al mixend op lage stand toevoegen,
daarna een paar minuten het beslag op de hoogste stand mixen,
beslag overgieten in grote vorm of met (jus)lepel beslag in papieren cupcakevormpjes,
bakvorm in oven plaatsen.

Cupcakes zijn na ongeveer 45 minuten klaar. Cupcakes meteen uit het blik halen en laten afkoelen op rooster.Zodra ze koud zijn, zijn ze klaar om versierd te worden.

De cake is na ongeveer een uur klaar.
Cake even laten afkoelen en daarna uit vorm schudden en aflaten koelen op rooster.
Mijn opa, die bakker was, gaf mij eens de tip om de cake ondersteboven te laten afkoelen op een bord dat bestrooid is met suiker. Erg lekker, dan krijg de cake bovenop een knapperig korstje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten