zaterdag 19 november 2011

Pilav: een gerecht uit mijn studententijd

In mijn studententijd kreeg ik regelmatig een 'rijstprutje' genaamd 'pilav' voorgeschoteld tijdens eetafspraken met vrienden. Het gerecht was toen erg populair onder studenten. Best logisch want de ingrediënten waren goedkoop en overal verkrijgbaar. Zelfs de meest onervaren of onhandige kok kon er iets lekkers van maken. Bovendien is het gerecht snel klaar, kan je het op een kookpit klaarmaken en heb je er geen oven voor nodig.
De basis van de studentenpilav bestaat uit rijst, kip, tomaten en perzik. Vooral de verschijningsvorm van de tomaat wisselde nogal: tussen verse tomaat, gepelde tomaten uit blik, gezeefde tomaten, tomatenpuree en zelfs een keer ketchup.
Ik vind het na al die jaren nog steeds een heerlijk gerecht om te maken, vanwege de combinatie van hartige kip met zoete perzik en zoetzure tomaat. Gelukkig is mijn gezin ook dol op pilav. Ik verdenk de kinderen ervan dat ze het vooral lekker vinden vanwege de zoete perziken en dat ze de kip daarom voor lief nemen...

Pilav
Ingrediënten voor 4 personen

1 grote ui, gesnipperd
1,5 mok rijst
400 gram kipfilet, in blokjes gesneden
4 paprika's, schoongemaakt en in stukjes gesneden
2 blikjes tomatenpuree, 1 blik tomaten gepeld of in blokjes, 1/2 pak gezeefde tomaten
1-2 blikken perziken, perziken in stukjes gesneden
olijfolie
ca. 1-1,5 liter hete bouillon, kip of groente
peper, zout

Bereidingswijze
Verhit de olie in een hapjespan of stoofpan (bv. Creuset),
fruit de ui glazig,
bak de kip rondom wit en vrijwel gaar,
bak de paprika ca. 5 minuten mee,
bak de rijst totdat de korrels glanzen,
voeg al roerend scheut voor scheut de bouillon toe,
voeg de tomaat, in welke vorm dan ook, toe,
laat de pilav in een open pan zachtjes koken tot de rijst gaar is en het vocht opgenomen is,
(indien het vocht eerder op is dan de rijst gaar is, wat hete bouillon toevoegen.)
voeg de perziken toe,
verwarm voorzichtig roerend de pilav,
naar wens peper en zout toevoegen.

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten