vrijdag 2 december 2011

Drie keer risotto, drie keer lekker anders

Risotto is een van de weinige gerechten die iedereen hier in huis lekker vindt. Het blijft leuk om risotto te maken, omdat er zoveel variatie mogelijk is. Ik probeer het hele jaar door voor de risotto groentes te kiezen die passen bij het seizoen. Met kaas, noten en vlees(waren) leg ik iedere keer andere accenten.
Risotto is daarom niet alleen geschikt als snelle, eenvoudige gezinsmaaltijd maar kan ook prima een onderdeel zijn van een gezellig diner met vrienden.
Hieronder volgen mijn drie favoriete risotto gerechten: risotto met gemengde groenten, paddestoelenrisotto en bieten risotto.

Risotto met gemengde groenten
voor 4 personen

Ingrediënten
800 gram gesneden gemengde groenten: bijvoorbeeld paprika, wortel, ui, courgette, broccoli, doperwten of bloemkool (tip: kies groente uit die stevig blijft na het koken en bij het seizoen past)
1,5 mok rijst, (het lekkerst met arbori rijst van korte, dikke, ronde korrels)
1,5 liter hete bouillon
oregano, marjolein, salie en basilicum, van ieder ongeveer een eetlepel
300 gram ham in blokjes
olijfolie
parmezaanse kaas

Bereiding
Verhit de olijfolie in een pan met dikke bodem,
bak de gesneden groenten een paar minuten,
voeg de rijst toe en bak totdat de rijst glanst,
voeg scheut voor scheut de hete bouillon toe,
steeds goed roeren,
voeg de kruiden toe,
op zacht vuur zonder deksel laten koken,
de risotto is klaar als het er 'papperig' uit ziet, dat wil zeggen,
het water is grotendeels opgenomen door de rijst en de rijstkorrels zijn zacht en al wat uitelkaar gevallen.
voeg de ham toe,
goed omroeren, vuur uit,
met deksel op pan een paar minuten laten staan.
Serveren met parmezaanse kaas.


Paddestoelen risotto (vegetarisch)
voor 4 personen

Ingrediënten

1 ui, gesnipperd
500 gram gesneden gemengde paddestoelen: bijvoorbeeld champignons, kastanjechampignons, oesterzwammen, shiitake, cantharel of eekhoorntjesbrood
1,5 mok rijst, (het lekkerst met arbori rijst van korte, dikke, ronde korrels)
1 liter hete bouillon (groente)
0,5 liter witte wijn (fris, droog, geen zoete)
tijm, ongeveer een eetlepel
pijnboompitten
parmezaanse kaas

Bereiding
Verhit de olijfolie in een pan met dikke bodem,
fruit de ui glanzend,
bak de paddestoelen een paar minuten,
voeg de rijst toe en bak totdat de rijst glanst,
voeg scheut voor scheut de hete bouillon toe,

steeds goed roeren,
voeg de wijn toe,
voeg de tijm toe,
op zacht vuur zonder deksel laten koken,
de risotto is klaar als het er 'papperig' uit ziet, dat wil zeggen,
het water is grotendeels opgenomen door de rijst en de rijstkorrels zijn zacht en al wat uitelkaar gevallen.
goed omroeren, vuur uit,
met deksel op pan een paar minuten laten staan.
Serveren met pijnboompitten en parmezaanse kaas.

Lekker met een appel-rucola salade!


Bieten risotto of op z'n Rotterdams 'krootjesrisotto'
voor 4 personen

Ingrediënten
1 ui, gesnipperd
1,5 mok rijst, (het lekkerst met arbori rijst van korte, dikke, ronde korrels)

1,5 liter bouillon
600 gram gekookte gesneden rode bieten/kroten
200-300 gram feta, in blokjes gesneden
olijfolie

Bereiding


Verhit de olijfolie in een pan met dikke bodem,
fruit de ui glanzend,

voeg de rijst toe en bak totdat de rijst glanst,
voeg scheut voor scheut de hete bouillon toe,
steeds goed roeren,
op zacht vuur zonder deksel laten koken,
de risotto is klaar als het er 'papperig' uit ziet, dat wil zeggen,
het water is grotendeels opgenomen door de rijst en de rijstkorrels zijn zacht en al wat uitelkaar gevallen.
voeg de bieten toe,
risotto op zacht vuur voorzichtig omroerend op temperatuur brengen.
Serveren met feta.

Lekker met groene salade!





Geen opmerkingen:

Een reactie posten