dinsdag 13 december 2011

Chocoladenotencake: lekker en gemakkelijk te maken

Ieder jaar zo rond half december, als Sinterklaas en zijn Pieten allang weer in Spanje zijn, slingeren hier nog chocoladeletters rond. De eigenaren van de chocoladeletters zijn dan allang in de ban van kerstbomen, kerstkransjes en niet te vergeten het kerstdiner en vergeten dat ze er nog een hadden
Ik probeer dan de letterbezitters over te halen, de letters aan mij te geven. De letters verdwijnen vervolgens in een heerlijke chocolade notencake, die het goed doet als onderdeel van het grand dessert van het kerstdiner. De chocolade notencake is erg eenvoudig te maken. Een hele geruststelling in deze drukke maand waarin de meest culinaire hoogstandjes verwacht worden.
De chocoladenotencake kan ook prima als vervanging dienen voor een Engelse Christmaspudding. Deze cake hoef je niet weken van te voren te maken, is zeker een week houdbaar en minstens zo lekker.


Chocoladenotencake

Ingrediënten
350 gram zelfrijzend bakmeel
150 gram in kleine stukjes gehakte chocoladeletter (of chocoladereep als alle letters al op zijn), puur of melk
250 gram gemengde noten en rozijnen: bijvoorbeeld hazelnoten, amandelen, paranoten, walnoten en pecannoten

1/2 theelepel koek- of speculaaskruiden of kaneel
100 gram (licht)bruine basterdsuiker
snufje zout
1 ei
ca. 250 ml (karne)melk

Bereiding
Verwarm de oven voor op 175 °C,
vet een cakeblik in of bekleed een cakeblik met bakpapier,
meng alle droge ingrediënten in een kom,
roer het ei en de (karne)melk erdoor,

schep het beslag in de cakevorm,
ca. 60 minuten bakken tot de cake lichtbruin en gaar is.
(satéprikker oid erin prikken, cake is gaar als die er schoon uit komt)

Lekker bij de koffie 's ochtends of  's middags bij de thee.
Met een bolletje ijs en een toef slagroom heel geschikt als (onderdeel van een grand) dessert.

Eet smakelijk!

1 opmerking: