
Het kritisch proefpanel was tevreden over de smaak. Ik kreeg meerdere verzoeken om de taart binnenkort nog een keer te maken.Het oudste lid van het proefpanel had een kleine kritische noot over het tijdstip van serveren. De taart is vrij zoet dankzij, ja je raadt het al, de zoete aardappels. Het is daarom wellicht beter om de taart te serveren naast andere zoete taarten op een feest of tijdens een brunch, lunch of tea, in plaats van tijdens het avondeten.
Zoete aardappeltaart
Ingrediënten
Vulling
500 g zoete aardappels of 5 stuks
3 eieren
Scheut melk
1 theelepel koekkruiden
Snufje zout
Beetje peper
Korstdeeg
150 g volkeren bloem
75 g boter
75 ml koud water
Snufje zout
Bereidingswijze
Schil de zoete aardappels en snij ze in grote blokken,
kook de zoete aardappels in ongeveer 20-25 minuten gaar,
pureer ze en laat afkoelen,
warm de oven voor op 200 °C,
kneed intussen het korstdeeg,
doe hiervoor het bloem en de boter in een kom,
snij met twee messen de boter in kleine stukjes,
voeg water en zout toe,
kneed hiervan snel een samenhangend deeg,
het is goed als er nog klontjes boter zichtbaar zijn,
bestrooi het werkblad met bloem,
rol het deeg uit en bestrooi licht met bloem,
vouw het deeg dubbel en rol weer uit,
herhaal dit ongeveer tien keer,
rol het deeg dan dun uit en bekleedt hiermee een ingevette taartvorm,
voeg eieren, scheut melk, koekkruiden, peper en zout toe aan aardappelpuree,
meng de puree goed met een garde,
giet de puree in de taartvorm,
bak de taart in ongeveer een uur, vijf kwartier.
Serveertip
Lekker met frisse, knapperige groene salade met zoute accenten, bijvoorbeeld kipfilet.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten