dinsdag 5 maart 2013

Shepherd's Pie : aardappelen, vlees en groenten op z'n Engels

Het leuke aan met z'n allen 's avonds aan tafel te eten is natuurlijk dat het gezellig is en goed voor de eetlust. Zien eten, doet eten. Al hoewel ik van sommige tafelgenoten liever niet zie hoe ze eten. ;-)
Daarnaast ontstaan de beste gesprekken aan tafel. Soms over (familie)geschiedenis: waarom gingen de Romeinen naar een badhuis of waar gingen jullie als kind vroeger naar toe op vakantie of vertel nog eens over tante x en oom y.
Gisteravond hadden we een heel gesprek over eten en dan met name over de verschillen tussen een Nederlandse cake (langwerpig van vorm, zoet) en een Amerikaanse/Engelse cake (wat wij taart noemen, rond, vaak met glazuur of marsepein). En de benaming van een Nederlandse cake in het Engels: bread. Een van de tafelgenoten die al een beetje Engels kan, wees op de gelijkenis met het woord brood. En niet alleen de woorden maar ook de vorm lijkt op elkaar: langwerpig en rechthoekig.
Op het menu stond Shepherd’s pie, hetgeen allereerst de vraag opriep of er schaapherder in verwerkt is. Tja, en leg dan maar eens uit waarom deze ovenschotel zo wordt genoemd. Ik heb verteld dat schaapsherders in Engeland dit graag eten en dat er ongetwijfeld vroeger lamsgehakt in verwerkt werd. De kleine vegetariër in spé vond het wel zielig dat de schaapherder zijn eigen schapen op at. Tot slot nog even uitgelegd dat een pie net zo iets is als onze taarten en quiches maar dan met een dakje in plaats van een bakje.
En zo werden al pratend de borden leeggegeten en waren ze helemaal vergeten dat ze eigenlijk geen aardappelpuree, wortelen of prei lusten…

Shepherd's Pie
Ingrediënten (voor 4 personen)
1 kg kruimige aardappelen, geschild en gekookt
Stukje roomboter
Ca. 1/4-1/2 mok melk
Peper, zout
500 g rundergehakt (of lamsgehakt)
1 ui, gesnipperd
Knoflook, 2 teentjes
4 winterwortelen, geraspt en in plakjes gesneden
8 stengels bleekselderij, gewassen en in dunne plakjes gesneden
4 stronken prei, in ringetjes gesneden en gewassen
Tijm, ½ eetlepel
Peper, zout
Flinke scheut kokend water
Paneermeel, klontjes boter

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 °C,
Stamp de aardappelen,
Voeg boter en melk toe,
Maak hiervan een smeuige puree,
Breng op smaak met peper en zout,
Bak de gehakt rul in een hapjespan,
Bak de ui en de knoflook een paar minuten mee,
Voeg de overige groenten toe,
Laat een paar minuten op hoog vuur bakken onder goed roeren,
Voeg een flinke scheut water toe,
Voeg tijm, peper en zout toe,
Draai het vuur zachter,
Laat het groente-vleesmengsel ongeveer 10 minuten stoven op laag vuur,
Schep het vlees-groentemengsel in een ovenschaal,
Verdeel de aardappelpuree er over,
Strijk de aardappelpuree glad met de bolle kant van een lepel,
Bestrooi de bovenkant gul met paneermeel,
Snij een stukje boter in kleine stukjes en verdeel die over het paneermeel,
Zet de Shepherd’s pie ongeveer 20 minuten in de oven,
Mocht de bovenkant dan nog niet bruin zijn, zet dan de Shepherd’s pie een paar minuten onder een hete grill.

Eet smakelijk!

Tip
Bij dit Engelse gerecht mag een typisch Engels dessert natuurlijk niet ontbreken. Je zou bijvoorbeeld mijn cupcaketrifle kunnen serveren.

1 opmerking:

  1. Hallo Natascha!

    Via onze website http://www.volrecepten.nl kunnen onze bezoekers grasduinen in meer dan 41.000 recepten vermeld in blogs en websites. Bovendien hebben we voor onze bloggers een lijst met Topblogs samengesteld, waar u andere bloggers kunt vinden én uw eigen blog kunt toevoegen: http://www.volrecepten.nl/topblogs-met-recepten. Wij indexeren uw recepten zodat onze bezoekers ze via onze zoekmachine kunnen vinden. Bovendien is Volrecepten.nl volledig gratis!

    Breng ons een bezoek!
    Emilie
    Volrecepten.nl

    BeantwoordenVerwijderen