donderdag 27 juni 2013

Scones voor de schoolpicknick

Het einde van het schooljaar is in zicht. De rapporten zijn uitgedeeld. De laatste projecten worden afgerond. Traditioneel wordt hier het schooljaar afgesloten met een grote picknick voor leerlingen, meesters, juffen en ouders. Iedereen neemt lekkere hapjes en drinken mee naar het park. In het park ontstaat al snel een gezellige chaos met picknickkleden afgeladen met eten en drinken waar sommige kinderen tussen door rennen en andere juist sluipen op jacht naar het lekkerste eten. Ouders en leerkrachten staan al pimpelend met wijn uit plastic glaasjes, elkaars meegebrachte hapjes te proeven, onderwijl kijkend of het kroost nog in de buurt is.
Ieder jaar vraag ik mijzelf af wat ik zal doen. De afgelopen jaren wilde ik vooral eenvoud zonder gedoe en daarnaast de kinderen een groot plezier doen met 'snoepavondeten'. Ik vulde vlak voor de picknick begon een grote tas met bakken vol kerstomaatjes, stukken komkommer en aardbeien, bakjes met stukken droge worst, koekaasjes en crackertjes. Gegarandeerd terug naar huis met lege tas, bakken en bakjes. Tijdens de picknick zag ik iedere keer hoeveel werk de andere ouders hebben gemaakt van het eten. Pannenkoekrolletjes, quiches, salades, spiesjes met fruit, toastjes met lekkere smeerseltjes etc.
Dit jaar ga ik het anders doen! Ik ga ook zelfgemaakte hapjes meenemen! Eindelijk iets gevonden dat eenvoudig klaar te maken is, zich gemakkelijk laat vervoeren en ook nog lekker is als de zon fel schijnt op het picknickkleed. En heel belangrijk: erg lekker is voor iedereen.
Ik ga hartige en zoete scones bakken. Ze zijn trouwens ook erg lekker bij de lunch of het ontbijt als onverwacht het brood op is.

Kaasscones

Ingrediënten voor 12 stuks
250 g zelfrijzend bakmeel
snufje zout
55 g zachte boter
140 ml (karne)melk
2 el parmezaanse kaas
2 el fijngehakte, gedroogde peterselie

Bereiding
Verwarm de oven voor op 210 graden,
Meng het bakmeel met het zout,
Snijd boter met twee messen door het bakmeel,
Wrijf de boter door het bakmeel tot het er uitziet als broodkruim,
Voeg de kaas en peterselie toe,
Roer de melk erdoor,
Kneed het deeg door tot de melk en het bakmeel opgenomen zijn,
Niet te lang kneden, het deeg moet wat brokkelig blijven,
Maak een platte rechthoek van het deeg van ca. 2 cm dik,
Snijd de rechthoek in 8-12 stukken,
Leg de stukjes deeg op een met bakpapier beklede bakplaat,
Schuif de bakplaat in het midden van de oven,
Bak de scones ongeveer 20-25 minuten tot ze lichtbruin zijn.

Scones

Ingrediënten voor 12 stuks
300 g zelfrijzend bakmeel
1 el (witte basterd)suiker
snufje zout
60 g boter
2 eieren
125 ml (karne)melk

Bereiding
Verwarm de oven op 210 graden,
Meng bakmeel, suiker en zout in een kom,
Snijd met twee messen de boter door het bakmeel,
Wrijf de boter door het bakmeel tot het op broodkruim lijkt,
Roer de eieren en de melk door het bakmeel, Kneed het deeg tot de melk en het bakmeel zijn opgenomen, Niet te lang kneden, het deeg moet brokkelig blijven,
Maak van het deeg een rechthoek van ca. 2 cm dik,
Snijd het deeg in 12 stukken,
Leg de stukken op een met bakpapier beklede bakplaat,
Bak de scones in 20-25 minuten tot ze lichtbruin zijn.

Serveertip voor een picknick
Laat de scones afkoelen,
Snijd ze horizontaal open,
Besmeer de helften met boter en jam,
Plak beide helften op elkaar,
Vervoer ze in een afgesloten trommel naar de picknick.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten