dinsdag 28 september 2010

Zonder pakjes en zakjes: Bloemkool met kerriesaus

Mijn kinderen zijn dol op de receptenkaartjes die in iedere supermarkt liggen. Het eten ziet er zo lekker uit op de foto's. Vaak vragen ze mij het recept te maken voor ze. En soms doe ik dat dan.
Wat mij opvalt aan die recepten is dat er zoveel pakjes, zakjes, kant-en-klaarsauzen voor nodig lijken te zijn. (Natuurlijk om de fabrikanten van die producten op die manier free-publicity te geven.) Veel gerechten maak ik zelf veel lekkerder klaar zonder al het kant-en-klaar gedoe op een net zo eenvoudige manier en zonder alle e-nummers. Ik sluit mij dan ook graag aan bij de 'school' van Karin Luiten, die Het Anti-pakjeskookboek schreef.
Afgelopen week kreeg ik de vraag of ik bloemkool met kerriesaus, ananas, tartaartjes en gebakken aardappelen wilde maken.
Voor de kerriesaus was het volgens het recept noodzakelijk een pakje kerriesaus te kopen. Ik heb er zelf iets lekkers van gemaakt. Zie het recept hieronder.

Bloemkool met kerriesaus
voor 2-3 personen

Ingrediënten
1 bloemkool, schoongemaakt en in roosjes gesneden
50 g boter
1 ui, gesnipperd
1 el kerriepoeder
50 g bloem
ca. 250 ml water
1 blikje kokosmelk (ca. 240 ml)
ananas

Bereiding
Kook de bloemkool gaar,
smelt intussen de boter in een pan met dikke bodem
fruit het uitje
voeg kerriepoeder toe en bak even mee
voeg de bloem toe
zet het vuur wat lager
roeren tot er een dikke klont ontstaat
even laten doorgaren om de bloemsmaak weg te halen
voeg scheutje voor scheutje het water toe
na ieder scheutje roeren tot het weer een egale massa is
voeg de kokosmelk toe
breng de saus al roerend aan de kook
even laten doorkoken
breng desgewenst op smaak met peper en zout.

Het receptenkaartje stelde voor om ananas toe te voegen aan de kerriesaus. Dat vonden wij een goed en lekker idee. Banaan zou natuurlijk ook kunnen.
Wij hebben het vegatarisch gegeten, dwz de tartaartjes vervangen door cashewnoten.
Ook had ik geen aardappelen in huis, rijst paste er volgens mij zelfs beter bij. Nu was het een soort curry geworden.

Eet smakelijk!

1 opmerking: