dinsdag 19 juni 2012

Doe meer met tortilla's!

Natuurlijk kan je van Mexicaanse tortilla's een quesadilla, burrito of een enchilada maken. Maarrr... er zijn nog veel meer lekkere en eenvoudig te maken gerechten mogelijk met tortilla's. Mijn kinderen vinden de wrap erg lekker en dan vooral die met kipfilet en appel.
Een tijdje terug had ik ze pizza beloofd. Tijdens het snijden van de paprika kwam ik er achter dat ik het pizzadeeg was vergeten. Er was geen tijd meer om zelf pizzadeeg te maken of het kant en klaar te kopen. Gelukkig vond ik in het keukenkastje een pak tortilla's. Ik heb de tortilla net als een pizza belegd en zo de oven in geschoven. Het kritisch proefpanel vond het eindresultaat minstens zo lekker als een echte pizza. Pfff! Intussen heb ik wel geleerd dat je de pizza-tortilla's uitsluitend in de oven en niet in de koekenpan moeten bakken. Tijdens een vakantie in een huisje zonder oven maar met koekenpan leverde dit een zwartgeblakerde tortilla met lauwe groenten en niet gesmolten kaas op.
Een paar weken geleden wilde ik het Surinaamse gerecht roti met kip maken. Ik zag erg op tegen het deeg maken, iets met veel kneden en erwtenmeel er op de juiste manier door heen kneden. (heeft iemand een goed en eenvoudig recept voor roti deeg?) Je raadt het al, met tortilla's was het ook erg lekker. De kinderen mochten het met hun handen eten: stukje tortilla afscheuren en hiermee aardappel, spercieboon en kip oppakken. Ze aten met hun handen veel netter dan met bestek. Dat geeft te denken...
En dan nu de recepten

Wrap met kipfilet
Ingrediënten
Tortilla's (voor lunch 1 per persoon, voor avondeten 2 per persoon)
Mayonaise
Kipfilet (2,3 plakjes per tortilla)
Sla (flinke toef per tortilla)
Appel (halve appel per tortilla, geschild, zonder klokhuis, in partjes)
Walnoten

Bereiding
Besmeer de tortilla met mayonaise,
leg er de kipfilet op,
verdeel de sla over de tortilla,
leg de appel in de middenlijn,
strooi de walnoten erover,
rol de tortilla strak op.

Pizza
Ingrediënten
Tortilla's (voor lunch 1 per persoon, voor avondeten 2 per persoon)
Tomatensaus (zelfgemaakt van tomaten, tomatenpuree, ui, knoflook en oregano of uit potje)
Paprika (halve per pizza)
Courgette (kwart per pizza)
Ham (2, 3 plakken per pizza)
Mozzarella (in plakjes, half bolletje per pizza)
Oregano

Bereiding
Verwarm de oven voor op 220 °C,
beleg de pizza met de plakken ham,
bestrijk de pizza met de tomatensaus,
verdeel de groenten over de tomatensaus,
leg de plakjes mozzarella erop,
bestrooi met oregano,
schuif de pizza's in de oven,
bak de pizza's totdat de kaas is gesmolten.

Roti met kip
Ingrediënten
Tortilla (1 of 2 per persoon)
Kip (100-150 gram per persoon, in blokjes gesneden)
Aardappel (1-2 aardappels per persoon, gekookt)
Sperziebonen (150-200 gram per persoon, schoongemaakt en in tweeën gebroken)
Kerriepoeder (1-2 eetlepels
Ui (1 grote ui, gesnipperd)
Knoflook (2 teentjes, gepeld)
Peper, zout
Spaanse pepertje (in stukjes, met of zonder zaadjes, naar smaak)
Olie


Bereiding
Verhit in hapjespan of stoofpan olie,
bak het kerriepoeder heel kort,
voeg de ui toe en bak die totdat die glazig is,
(voeg desgewenst de spaanse peper toe)
voeg de kip toe en bak die totdat die rondom wit is,
voeg de sperciebonen toe en bak die even mee,
knijp de knoflook uit boven de pan en bak die even mee,
voeg een flinke scheut water toe,
laat het geheel stoven tot de sperciebonen bijna gaar zijn,
voeg de aardappelen toe en laat het geheel op temperatuur komen,
voeg naar smaak peper en zout toe.

Serveren met tortilla's en zonder bestek!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten