donderdag 7 juni 2012

Tabouleh: een ideaal picknickgerecht

In Nederland is veel groente en fruit het hele jaar door te koop, omdat het in kassen groeit of uit verre buitenlanden wordt ingevlogen.  Vroeger, lang geleden in mijn jeugd verheugde ik mij er op als in november de mandarijnen weer in de winkel lagen of we 's avonds witlof of stamppot boerenkool aten. En in de zomer, lekker smullen van aardbeien (mét suiker)! Nu staan in kookboeken recepten voor het kerstdiner waarbij verse aardbeien nodig zijn. En witlof vind je vaak terug in zomersalades.
Eigenlijk best jammer, want als iets altijd te koop is, is het niet meer bijzonder en kan je je er ook niet meer naar uitkijken wanneer het weer in de winkel ligt.
Bij wijze van troost een heerlijke zomerse salade uit het Midden-Oosten, om mee te nemen op een zonovergoten picknick, want zeg nou zelf, deze tabouleh past toch echt niet bij een kerstdiner...

Tabouleh voor ongeveer 4 personen

Ingrediënten
1 grote mok couscous of bulghur
4 grote mokken kokend water
1 gesnipperde ui of 3 gesneden lente/bosuitjes
2 tenen knoflook
1 komkommer, geschild en in blokjes gesneden
4 tomaten, in blokjes gesneden
1 groene paprika, in blokjes gesneden
1 flinke bos platte peterselie, gewassen
paar takjes verse munt, gewassen
citroensap
olijfolie
peper, zout

Bereidingswijze
Doe de couscous of bulghur in een grote kom, giet het kokende water erover en plaats een bord/deksel op de kom
Fruit de ui in wat olijfolie, (let op: de lente/bosuitjes niet fruiten)
Doe de komkommer, tomaten, ui en paprika in een andere saladekom
Pers de knoflook uit boven de groente
Voeg naar smaak citroensap, olie, peper en zout toe
Knip met een schaar de munt fijn boven de saladekom
Meng alle ingrediënten in de saladekom en zet de saladekom afgedekt in de koelkast tot de couscous/bulghur gaar en afgekoeld is
Doe de couscous/bulghur bij de groenten en meng goed
Knip de peterselie met een schaar fijn boven de saladekom
Goed mengen.

Eet smakelijk!

Serveertip
De salade kan zowel als voor-, hoofd- en bijgerecht en is ook geschikt als mezze.
De salade krijgt meer pit door droge worst zoals bijvoorbeeld chorizo of salami, geitenkaas of feta toe te voegen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten