zondag 1 augustus 2010

Een bijzondere combinatie van prei, perzik en blauwe kaas

In het eetcafé waar ik ooit werkte wisselde iedere 6-8 weken het complete menu. Het duurde een week of 2 om het menu goed onder de knie te krijgen en de laatste weken werd het routine. Een van de voordelen van deze frequente menuwisselingen was dat ik op deze manier veel recepten heb ontdekt en heb kunnen uitproberen in de praktijk. Het was altijd weer een uitdaging om de balans te vinden in het menu tussen à la minute gerechten, ovengerechten en suddergerechten. Niet te veel à la minute want dan lukte het niet om de bestellingen vlot af te handelen en de oven had maar een beperkte capaciteit.
Onderstaand recept werd in het eetcafé oorspronkelijk gemaakt als hartige taart. Het was een van mijn favoriete gerechten, vanwege de bijzondere combinatie van smaken, die samen een harmonisch geheel vormen. Nu maak ik het vaak als pasta met saus omdat het dan lekker snel klaar is.

Pasta met prei, perzik en blauwe kaas
voor 2 personen

200-250 g pasta
4 stronken prei (in ringetjes gesneden en gewassen)
1 blik perziken
1 doosje blauwe kaas (bij voorkeur danish blue)
1 bekertje crème fraîche
wat amandelschaafsel

Kook de pasta,
stoof ondertussen de prei gaar,
snij de perziken in kleine blokjes,
verwarm zachtjes de crème fraîche en smelt de blauwe kaas hierin,
giet de saus over de prei,
doe de perziken erbij,
bestrooi vlak voor het opdienen met wat amandelschaafsel.

Lekker met salade van sla en komkommer.

Eet smakelijk!

PS: voor de hartige taart: springvorm invetten en bekleden met plakjes bladerdeeg. Gestoofde prei mengen met 4 eieren, crème fraîche, blauwe kaas en perziken. Mengsel overdoen in springvorm. Bestrooien met amandelschaafsel. Ongeveer uur bakken in oven op 200 °C.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten