donderdag 12 augustus 2010

Meer Italiaans: Siciliaanse groenteschotel

De Italiaanse keuken is mijn favoriete keuken, vanwege de eenvoud van de recepten, niet te veel ingrediënten en niet onnodig ingewikkeld doen en natuurlijk omdat het 'gewoon' vrijwel altijd lekker is.
Mijn romantische idee van de pure, landelijke Italiaanse/Toscaanse boerenkeuken werd aan diggelen gegooid door John Dickie met zijn boek Delizia. Hierin vertelt hij onder andere dat dat idee pas ergens in de 20e eeuw bedacht is. De bekendste Italiaanse gerechten ontstonden in de steden, vandaar dat er zoveel gerechten naar steden zijn genoemd: pasta bolognese, risotto milanese etc.
Onderstaand recept is genoemd naar een eiland, Sicilië. Het recept stond in een Nederlands jaren zeventig kookboek. Pijnboompitten waren toen nog iets exotisch en niet of nauwelijks verkrijgbaar. In het origineel stond zeer waarschijnlijk 'pinoli'. De vertaler heeft hier pinda's van gemaakt. Dat zorgt voor een 'rivella' effect: een beetje vreemd maar wel lekker.

Siciliaanse groenteschotel
voor 2-3 personen

Ingrediënten
1 ui, gesnipperd
1 teentje knoflook
6 tomaten, liefst Roma, in stukken
1 handje rozijnen,
2 grote stronken broccoli, gewassen en gesneden
250 g macaroni, penne of farfalle pasta
1 kommetje pijnboompitten (bij voorkeur de lange dunne ipv driehoekige dikke) of pinda's
1 eetlepel basilicum
1 kommetje geraspte kaas (bij voorkeur parmezaanse of padano, al is oude kaas ook lekker)
olijfolie
zout, peper

Bereiding
Fruit het uitje en de knoflook in de olijfolie,
voeg tomaten, rozijn en een snufje zout en peper toe,
zachtjes laten stoven met deksel op pan,
kook intussen de broccoli en de pasta gaar,
schep de pasta op een schaal,
schep de tomatensaus, broccoli hierop,
strooi de pijnboompitten, kaas en basilicum erover.

Verstokte vleeseters kunnen hierbij desgewenst een braadworstje eten of een stuk salami in stukjes snijden en erdoor eten.

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten