zaterdag 21 augustus 2010

Antilliaans koken: keshi jena

Soms zie ik een recept staan in een kookboek, krant of tijdschrift en dan weet ik meteen dat het een klassieker in mijn repertoire gaat worden. Zo stond er jaren geleden in de Volkskrant een recept voor het Antilliaanse gerecht keshi jena. Het was liefde op het eerste gezicht. Wat een heerlijk gerecht. De combinatie van ingrediënten maakt het een zoet, zuur en hartig gerecht in een. In de loop der jaren heb ik het recept hier en daar wat aangepast en bewerkt. Dat is iets dat vanzelf gaat met al mijn recepten. Keshi jena is geen lichte kost door de kaas, maar heeft als compensatie wel veel groente. Oorspronkelijk werd de keshi jena in een uitgeholde edammer kaas gemaakt.

Keshi Jena
voor 2-3 personen

Ingrediënten
300 g (belegen) kaas in plakjes
paprikapoeder
boter en olie
1 kipfilet, in blokjes
1 ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, in kleine stukjes of geperst
1 paprika, in stukjes
2 tomaten, in blokjes
8 olijven, zonder pit, in plakjes
6 pruimen, zonder pit, in stukjes
handje rozijnen
1 blikje Mexicaanse mais (mais, erwten en paprika)
1 blikje Macedoine groente (boontjes, doperwten, etc.) of andere groente mix
1 eetlepel azijn
1 eetlepel piccallilly
1 eetlepel ketchup
ronde ovenschaal met deksel, inhoud ca. 1 liter

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180° C,
vet een ronde ovenschaal (met deksel) in met boter,
bestrooi met paprikapoeder totdat alle boter bedekt is met paprikapoeder,
bekleedt de wanden van de ovenschaal met de plakjes kaas zodat er een soort schaaltje van kaas met wanden van ca. 1/2 -1 cm dik in de ovenschaal ontstaat,
verhit in een koekenpan de olie,
fruit het uitje en de knoflook,
bak de kipfilet totdat de buitenkant wit is,
voeg paprika en tomaat toe,
ca. 5-10 minuten goed doorbakken,
voeg azijn, ketchup en piccallilly toe,
voeg rozijnen, olijven en pruimen toe,
ca. 5-10 minuten laten stoven,
groente uit blikjes afspoelen in zeef en toevoegen,
het groente-kipmengsel overscheppen in ovenschaal,
deksel op ovenschaal doen,
ca. 20-30 minuten in oven laten staan totdat de kaas gesmolten,
de keshi jena, omgekeerd dwz met de kaas boven op, serveren op een groot bord of schaal.

Lekker met rijst, die gekookt wordt in de tijd dat de keshi jena in de oven staat.
Variatietips: kabeljauw of een vergelijkbare vis in plaats van de kip; lekker pittig door een Spaanse peper toe te voegen tegelijkertijd met de paprika en tomaat; andere groentenmixen dan de macedoine.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten